gov.ua
Державні сайти України

Національна служба здоров'я України

Єдиний веб-портал органів виконавчої влади України

Людям із порушенням зору
ua
En
in English

ОГОЛОШЕННЯ 
про укладення договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій за пакетом «Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на території, де ведуться бойові дії» від 16 січня 2023 року 

Подання пропозицій та їх розгляд

НСЗУ укладає договори щодо надання медичних послуг, передбачених цим оголошенням, із закладами охорони здоровʼя незалежно від форми власності та фізичними особами – підприємцями, які розташовані на територіях, які на момент подачі пропозиції, не визначені наказом Мінреінтеграції тимчасово окупованими.

Відповідно до пункту 13  Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 № 1464 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році» (далі – Порядок), НСЗУ укладає договори щодо надання медичних послуг, передбачених цим оголошенням, за умови відсутності у надавача медичних послуг договору/пропозиції про укладення договору щодо надання медичних послуг за пакетами  “Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій”, “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах”, “Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня”, “Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах”, “Діагностика та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, у стаціонарних та амбулаторних умовах”.

Відповідно до пункту 153 Порядку  НСЗУ укладає договори за пакетом медичних послуг “Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на території, де ведуться бойові дії” із надавачами медичних послуг комунальної форми власності (крім спеціалізованих стоматологічних закладів та центрів надання первинної медичної допомоги), які на момент подання пропозиції розташовані на території, на якій ведуться бойові дії, згідно з переліком, визначеним наказом Мінреінтеграції, а також у 2022 році уклали договір з НСЗУ за пакетами медичних послуг “Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій” та/або “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах”, та/або “Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня”, та/або “Стаціонарна психіатрична допомога”, та/або “Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах”, та/або “Діагностика та лікування дорослих і дітей із туберкульозом в амбулаторних та стаціонарних умовах”.

1. Строк подання пропозиції спливає о 18 годині 00 хвилин за київським часом 27 січня 2023 року.
Пропозиції про укладення договору, у тому числі з усунутими недоліками (повторні), подані після закінчення строку подання, не розглядаються.
Якщо суб’єкту господарювання надіслано повідомлення про виправлення помилок у його пропозиції після граничної дати подання пропозицій, суб’єкт господарювання має право подати оновлену пропозицію протягом двох робочих днів з дня надіслання НСЗУ повідомлення про виправлення помилок.
Розрахунок загальної орієнтовної ціни договору (запланованої та фактичної вартості послуг) здійснюється відповідно до Порядку.
2. Заявник подає до НСЗУ пропозицію (заяву та додатки до неї) в електронній формі шляхом заповнення електронних полів.
Під час заповнення заяви необхідно зазначити:
- інформацію про підставу, відповідно до якої діє підписант договору (для юридичних осіб автоматично зазначається «діє на підставі Статуту», для фізичних осіб – підприємців  необхідно вказати номер та дату запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань);
- місця надання послуг, які будуть включені до договору;
- банківські реквізити суб'єкта господарювання (IBAN) (помилка у банківських реквізитах може призвести до необхідності проходження повторної процедури укладення договору та, відповідно, до відтермінування оплати за надані послуги. Відповідальність за правильність банківських реквізитів, які автоматично будуть відображені у проєкті договору, несе суб'єкт господарювання).
У разі потреби, разом із заявою також необхідно подати додатки до неї, які слід прикріпити у вигляді сканованих документів у форматі PDF (далі – пропозиція), або відомості (посилання) щодо наявності такої інформації в державному реєстрі, базі даних або інших інформаційних ресурсах.

Перелік додатків до пропозиції:
Додаток 1. Сканована копія в електронній формі документа, що підтверджує повноваження представника (у разі підписання заяви та доданих до неї документів представником суб’єкта господарювання, крім випадку, коли відомості про повноваження представника містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань).
Додаток 2. Сканована копія документа, що підтверджує доступність будівлі та приміщення, в яких суб’єкт господарювання провадитиме свою діяльність, для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення відповідно до будівельних норм і правил, виданого фахівцем з питань технічного обстеження будівель та споруд, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат.
Якщо зазначений документ подавався суб’єктом господарювання під час укладання договору в минулому періоді, він додається у разі, коли відбулися зміни умов його отримання (зокрема, зміна місцезнаходження юридичної особи, адреси розташування будівлі, будівельних норм і стандартів).
Додаток 3. Сканована копія чинної ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики та сканована копія внесених змін, у разі їх наявності. Залежно від того, коли заклад отримав ліцензію, це може бути:
- ліцензія на бланку, якщо документ отримано до 1 січня 2017 року;
- витяг з наказу МОЗ, якщо ліцензію отримано після 1 січня 2017 року.
У випадку внесення змін до ліцензії копія повідомлення до МОЗ про внесення змін до даних, зазначених у заяві, документах та відомостях, що додавалися до заяви про отримання ліцензії.

3. Суб’єкт господарювання, який бажає укласти договір з НСЗУ на визначених в оголошенні умовах, до подання пропозиції повинен забезпечити внесення до електронної системи охорони здоров’я актуальної інформації про:
1) суб’єкт господарювання, місця надання ним медичних послуг та медичне обладнання, зазначене в оголошенні;
2) ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики (дата, строк дії, номер наказу, номер ліцензії та вид господарської діяльності, на право здійснення якого видано ліцензію);
3) уповноважених осіб та медичних працівників, які будуть залучені до укладення або виконання договору.
УВАГА: У разі коли після подання пропозиції зазначена інформація змінюється, суб’єкт господарювання повинен у той же день внести відповідні зміни до електронної системи охорони здоров’я.
4. НСЗУ розглядає пропозиції про укладення договору до 3 лютого 2023 року включно.

Суб'єкт господарювання, який бажає укласти договір з НСЗУ зі строком дії з 01.01.2023 по 31.12.2023, повинен відповідати Вимогам до надавача послуг з медичного обслуговування населення, з яким головними розпорядниками бюджетних коштів укладаються договори про медичне обслуговування населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 року № 391 (далі – Вимоги), умовам закупівлі, специфікаціям та іншим вимогам законодавства України з 01.01.2023.
У разі якщо субʼєкт господарювання, який бажає укласти договір з НСЗУ, станом на 01.01.2023 не відповідав Вимогам, умовам закупівлі, специфікаціям та іншим вимогам законодавства України, датою початку строку дії договору є перше число місяця, наступного за датою початку відповідності Вимогам, умовам закупівлі, специфікаціям та іншим вимогам законодавства України.

Умови закупівлі медичних послуг, які будуть надаватись за Договором
Умови надання послуги: стаціонарно та/або амбулаторно.

Підстави надання послуги:
При наданні медичної допомоги в амбулаторних умовах:
- направлення лікаря з надання ПМД;
- направлення лікуючого лікаря;
- самозвернення до лікаря-акушера-гінеколога, лікаря-гінеколога дитячого та підліткового віку, лікаря-педіатра, лікаря-психіатра, лікаря-психіатра дитячого, лікаря-психіатра підліткового, лікаря-нарколога, лікаря-фтизіатра, лікаря-фтизіатра дитячого;
- самозвернення до лікаря, у якого пацієнт/пацієнтка із хронічними захворюваннями перебуває під медичним наглядом;
- самозвернення у невідкладному стані.

При наданні медичної допомоги в стаціонарних умовах:
- направлення лікаря з надання ПМД;
- направлення лікуючого лікаря;
- доставлення бригадою екстреної (швидкої) медичної допомоги або іншим видом доставлення постраждалих;
- переведення з іншого ЗОЗ/клінічного підрозділу ЗОЗ;
- самозвернення у невідкладному стані;
- самозвернення пацієнтів з розладами психічного здоров’я;
- доставлення пацієнтів з розладами психічного здоров’я поліцейськими в межах положення про поліцейське піклування відповідно до статті 41 Закону України «Про Національну поліцію»;
- за рішенням суду, у випадку, якщо пацієнт/пацієнтка з розладами психічного здоров’я не дає згоди на госпіталізацію відповідно до Закону України «Про психіатричну допомогу».

Вимоги до організації надання послуги:
1. Розташування ЗОЗ на території, на якій ведуться бойові дії, згідно з переліком, визначеним наказом Мінреінтеграції.
2. Наявність палати/відділення інтенсивної терапії.
3. Наявність договору з НСЗУ у 2022 році за пакетом/ами “Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій” та/або “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах”, та/або “Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня”, та/або “Стаціонарна психіатрична допомога”, та/або “Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах”, та/або “Діагностика та лікування дорослих і дітей із туберкульозом в амбулаторних та стаціонарних умовах”.
4. Забезпечення надання спеціалізованої медичної допомоги пацієнтам за напрямами «психіатрія», та/або «терапія», та/або «хірургія», та/або «туберкульоз», та/або «амбулаторна допомога».
5. Забезпечення надання невідкладної медичної допомоги пацієнтам, які перебувають у загрозливому для життя стані.
6. Забезпечення проведення лабораторних та інструментальних досліджень зазначених у специфікаціях відповідного пакету.
7. Забезпечення своєчасного знеболення на всіх етапах діагностики та лікування: обов’язкове анестезіологічне забезпечення під час виконання всіх інвазивних діагностичних та інших лікувальних процедур, цілодобовий доступ до ненаркотичних та наркотичних знеболювальних засобів.
8. Забезпечення надання пацієнтам психологічної допомоги.
9. Забезпечення лікарського спостереження та цілодобового медсестринського догляду за пацієнтами в стаціонарних умовах.
10. Забезпечення проведення консультацій лікарями інших спеціальностей у ЗОЗ або за допомогою телемедичних технологій.
11. Здійснення закупівлі лікарських засобів, визначених Національним переліком основних лікарських засобів, медичних виробів та витратних матеріалів, необхідних для надання медичної допомоги відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.
12. Організація ефективного управління запасами лікарських засобів, медичних виробів та витратних матеріалів, закуплених ЗОЗ або отриманих шляхом централізованих закупівель МОЗ. Використання та збереження залишків лікарських засобів та медичних виробів, необхідних для лікування пацієнтів, у тому числі після закінчення дії договору з НСЗУ.
13. Дотримання вимог законодавства у сфері протидії насильству, в тому числі виявлення ознак насильства у пацієнтів та повідомлення відповідних служб згідно із затвердженим законодавством.
14. Забезпечення постконтактної профілактики для інфекцій, що передаються статевим шляхом у разі насильства за ознакою статі.
15. Дотримання прав людини надавачем медичних послуг відповідно до рекомендацій Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Конвенції про права осіб з інвалідністю, Конвенції про права дитини та інших міжнародних договорів, ратифікованих Україною.

Вимоги до переліку обладнання:
1. У ЗОЗ:
- резервне джерело електропостачання;
- система централізованого постачання кисню з джерелом медичного кисню (центральний кисневий пункт та/або киснево-газифікаційна станція та/або кисневий/і концентратор/и), або кисневий концентратор, що здатний підтримувати швидкість потоку кисню щонайменше 20 л/хв;
- електрокардіограф;
- система рентгенівська діагностична;
- система ультразвукової візуалізації;
- апарат ШВЛ;
- портативний дефібрилятор;
- ларингоскоп з набором клинків;
- система моніторингу фізіологічних показників одного пацієнта (неінвазивний АТ, ЧСС, ЕКГ, SpO2, t);
- аспіратор (відсмоктувач);
- мішок ручної вентиляції легенів;
- тонометр та/або тонометр педіатричний з манжетками для дітей віком від 3-х років і старше;
- термометр безконтактний;
- глюкометр;
- пульсоксиметр;
- ваги медичні, ростомір медичний, медичні ваги для немовлят за потребою.

Інші вимоги:
1. Наявність ліцензії на медичну практику за відповідним напрямом надання медичної допомоги за визначеним/ими пакетами медичних послуг у ЗОЗ.

Опис медичних послуг, які будуть надаватися за Договором (Специфікація)
Для належного виконання Договору надавач медичних послуг зобов’язується забезпечити наступний обсяг послуги (специфікація) відповідно до потреб пацієнта:
1. Надання спеціалізованої медичної допомоги пацієнту/пацієнтці за напрямами «психіатрія», та/або «терапія», та/або «хірургія» в стаціонарних умовах, та/або  «туберкульоз»,  та/або «амбулаторна допомога».
2. Надання невідкладної медичної допомоги пацієнту/пацієнтці, який/яка перебуває у загрозливому для життя стані.
3. Надання медичної допомоги, направленої на полегшення, зняття чи усунення симптомів і проявів захворювання чи іншого порушення життєдіяльності.
4. Проведення лабораторних та інструментальних досліджень відповідно до галузевих стандартів.
5. Проведення консультацій лікарями інших спеціальностей у ЗОЗ або за допомогою телемедичних технологій.
6. Своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування: обов’язкове анестезіологічне забезпечення під час виконання всіх інвазивних діагностичних та інших лікувальних процедур, цілодобовий доступ до ненаркотичних та наркотичних знеболювальних засобів.
7. Надання пацієнту/пацієнтці психологічної допомоги.
8. Лікарське спостереження та цілодобовий медсестринський догляд за пацієнтом/пацієнткою в стаціонарних умовах.
9. Забезпечення лікарськими засобами, необхідними медичними виробами та витратними матеріалами відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я та медико-технологічних документів.
10. Консультативна підтримка пацієнта/пацієнтки за місцем його/її перебування за допомогою телемедичних технологій.
11. Направлення пацієнта/пацієнтки при наявності показань в інші заклади охорони здоров'я (ЗОЗ)/підрозділи для надання йому/їй інших видів медичної допомоги.
12. Транспортування пацієнта/пацієнтки до іншого закладу та забезпечення його/її медичного супроводу.
13. Забезпечення харчування в умовах стаціонару.

Подати пропозицію за пакетом «Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на території, де ведуться бойові дії»перейшовши за цим посиланням.

Проєкт додатка до договору щодо спеціальних умов надання відповідних видів медичних послуг або груп медичних послуг
Протягом десяти календарних днів з дати підписання проєкту договору уповноваженою особою НСЗУ керівник або уповноважена особа суб’єкта господарювання накладає електронний підпис на такий договір. Накладенням електронного підпису на договір уповноважена особа суб’єкта господарювання підтверджує, що суб’єкт господарювання відповідає умовам закупівлі та спроможний надавати медичні послуги згідно зі специфікацією.
Відповідно до пункту 19-2 Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 року № 410, підписаний НСЗУ та надісланий суб’єкту господарювання проєкт договору є пропозицією укласти договір (оферта), який діє протягом десяти календарних днів з дати підписання. Якщо суб’єкт господарювання не підписав договір протягом установленого строку, пропозиція (оферта) втрачає свою силу, а договір вважається неукладеним.

Важливо:
Якщо інше не передбачено Порядком, договори відповідно до цього оголошення укладаються на строк:
- з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року – у разі відповідності субʼєкта господарювання Вимогам, умовам закупівлі, специфікаціям та іншим вимогам законодавства України з 01.01.2023;
- з першого числа місяця, наступного за датою початку відповідності Вимогам, умовам закупівлі, специфікаціям та іншим вимогам законодавства України, по 31 грудня 2023 року – у разі якщо субʼєкт господарювання станом на 01.01.2023 не відповідав Вимогам, умовам закупівлі, специфікаціям та іншим вимогам законодавства України.

У разі наявності будь-яких питань, які виникають під час заповнення заяви та/або подання пропозиції, звертайтеся на безкоштовну гарячу лінію 16-77, а також за телефонами міжрегіональних департаментів НСЗУ:
1. Центральний міжрегіональний департамент (м. Київ, Київська обл., Житомирська обл., Вінницька обл., Черкаська обл.) - (044) 299 04 86, (044) 299 04 97.
2. Північний міжрегіональний департамент (Полтавська обл., Сумська обл., Харківська обл., Чернігівська обл.) - (057)-341-42-97.
3. Південний міжрегіональний департамент (Миколаївська обл., Одеська обл., Херсонська обл., Автономна Республіка Крим) - (048) 753 13 86.
4. Західний міжрегіональний департамент (Львівська обл., Тернопільська обл., Хмельницька обл., Чернівецька обл., Івано-Франківська обл., Закарпатська обл., Рівненська обл., Волинська обл.) - (032) 259 30 18.
5. Східний міжрегіональний департамент (Дніпропетровська обл., Донецька обл., Запорізька обл., Кіровоградська обл., Луганська обл.) - 098 041 13 45.